A kormánykoalícióhoz tartozó pártok minden megvitatott kérdésben megállapodtak tegnapi tanácskozásukon. Holnap újabb találkozót tartanak, hétfőn pedig a jövő évi költségvetésről tárgyalnak – számolt be az ülést követően a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Marcel Ciolacu elmondta, hogy a mai nap folyamán Alexandru Rafila egészségügyi miniszter eljuttatja a koalíciós pártok elnökeihez a Covid-igazolvány törvénytervezetét.

A koalíciós ülést követően Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke közölte: megállapodtak az országos helyreállítási tervre vonatkozó kormányrendelet végleges formájáról, amely – a politikus szerint – lehetőséget biztosít a regionális fejlesztési ügynökségek bevonására bizonyos ágazatokban, például az oktatási, egészségügyi és szociális reformmal kapcsolatos projektek esetében.

A koalícióban megállapodás született tegnap arról is, hogy a prefektusokat ugyanabból a pártból fogják kinevezni, amelykhez a megyei tanácselnök is tartozik. A bukaresti prefektus szociáldemokrata párti lesz – közölte tegnap este Florin Cîţu. Hozzátette: a prefektusok kinevezésekor ‘lehet egy-két kivétel, de ez lesz az alapszabály’. A PNL elnöke egyelőre nem kívánt nyilatkozni az esetleges kivételekről.