Az amerikai elnök gazdasági és más szankciókat, illetve a NATO keleti régiójának katonai megerősítését helyezte kilátásba, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Joe Biden több mint két órán át tárgyalt videokapcsolaton keresztül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki Szocsiból, téli rezidenciájából jelentkezett be.

Az esetleges szankciók közé tartozik, hogy Washington kérésére Németország lemondaná az Oroszországból gázt szállító Északi Áramlat 2 vezeték üzembe helyezését. Oroszország tagadja, hogy Ukrajna lerohanását tervezné, de a műholdképek jelentős csapatösszevonásokat mutatnak a határ közelében, már nagyjából 100 ezer orosz katona állomásozik ott.

A Kreml közleménye szerint Putyin közölte Bidennel: nem kell Oroszországra áthárítani a felelősséget, a NATO veszélyes kísérleteket tesz az ukrán terület birtokba vételére, és növeli katonai potenciálját az orosz határok közelében. Ezért, mint mondta, Oroszország komolyan érdekelt abban, hogy hiteles, jogilag rögzített garanciákat kapjon, amelyek kizárják a NATO keleti terjeszkedését és azt, hogy az Oroszországgal határos országokban támadó fegyverrendszereket helyezzenek el.