Eltörlik az általános kültéri maszkviselés kötelezettségét, megszüntetik az éjszakai kijárási tilalmat és az üzletek nyitva tartását is meghosszabbítják – jelentette be Raed Arafat államtitkár, az országos katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. Zsúfolt helyeken – buszmegállókban, piacokon, vásárokon – továbbra is kötelező lesz azonban az orrot és szájat elfedő maszk viselése.

Az országos vészhelyzeti bizottság javaslata szerint a kereskedők és vendéglátósok egy órával meghosszabbíthatják nyitva tartásukat, a korábbi 21 óra helyett ezentúl 22 óráig fogadhatják vásárlóikat, vendégeiket. A nagy bevásárlóközpontok a nem csupán az oltottakat és a betegségen átesetteket fogadhatják, hanem a 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, illetve 48 óránál nem régebbi antigén teszttel rendelkezőket is.

Egy másik javaslat szerint a mozik, színházak és sportrendezvények jelenlegi 30 százalékos helykihasználását 50 százalékosra emelik. Karácsonykor és szilveszterkor nem korlátozzák az éttermek nyitvatartását, viszont a vendéglátóhelyek csak 50 százalékos helykihasználással működhetnek, és csak oltottakat, betegségen átesetetteket, illetve olyanokat fogadhatnak, akik teszttel tudják igazolni, hogy negatívak.

Raed Arafat államtitkár azzal magyarázta a lazításokat, hogy az elmúlt két-három hétben folyamatosan csökkentek a fertőzöttségi számok. Az országos vészhelyzeti bizottság javaslatait a kormánynak is el kell fogadnia mai ülésén, az erről szóló határozatban még lehetnek módosítások – nyomatékosította a belügyminisztériumi államtitkár.