Közleményben cáfolja Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági szakbizottságának az RMDSZ-es alelnöke, hogy a szövetség betiltaná a háztáji sertéstartást. Az RMDSZ által kezdeményezett és kidolgozott törvénytervezet a sertéstartás támogatását és sertéspestis megállítását célozza.

A jogszabálytervezet gyakorlatilag két kategóriára osztja a háztáji sertéstartartást azért, hogy a sertéspestis terjedését megakadályozzák és a járvány megfékezése érdekében hozott azonnali intézkedések ne lehetetlenítsék el a háztáji sertéstartók működését. Az első kategóriába sorolták azokat a háztáji sertéstartókat, akik saját fogyasztásra tartanak állatot, ebben az esetben indokolt megszabni a sertések számát, hiszen nem szükséges állatorvosi felügyelet. A második kategóriába pedig azokat, akiknek regisztrálniuk kell az Országos Állatazonosító és Nyilvántartási Rendszerben, és állatorvosi felügyelet alatt tarthatnak sertést, kereskedhetnek, szaporíthatnak sertést, továbbá nem szükséges vállalkozást bejegyezniük a cégbíróságon.

A háztáji sertéstartások mellett, egy másik kategóriába kerülnek a sertéskereskedelemmel foglalkozó cégek, amelyek minden állategészségügyi szabályozásnak meg kell feleljenek.