Újabb szabályok lépnek érvénybe december 10-étől a Romániába érkezők számára. Az intézkedés 2022. január 8-áig hatályos.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) hétfő este elfogadott határozata értelmében december 10-étől 14 napos karanténba kell vonulnia annak, aki az Európai Gazdasági Térségből vagy Svájcból utazik be Romániába:

– ha zöld vagy sárga zónából érkezik, és nem tudja bizonyítani oltottságát, a betegségből való kigyógyultságát, illetve nincs 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-tesztje;

– ha vörös zónából érkezik, és nem tudja bizonyítani oltottságát, vagy azt, hogy átesett a betegségen.

Hetvenkét órásnál nem régebbi negatív teszt felmutatása mellett is 10 napos karanténba kell vonulnia annak a beutazónak, aki az Európai Gazdasági Térség vagy Svájc valamely piros zónás régiójából jön Romániába, és nem tudja bizonyítani sem oltottságát, sem a betegségből való kigyógyultságát.

Kivételt képeznek a 12 évnél fiatalabb gyerekek, illetve azok a 16 évesnél nem idősebb kiskorúak, akiknek negatív PCR-tesztjük van, függetlenül attól, hogy milyen besorolású országból érkeznek.

Szintén kivételt jelentenek az átutazók. Legtöbb 72 órát negatív PCR-teszt felmutatásával, legtöbb 24 órát akár teszt nélkül is eltölthetnek Románia területén az átutazók.

Szintén nem érinti a korlátozás a határ menti ingázó munkavállalókat, a diákokat, a sportversenyek vagy kulturális rendezvények résztvevőit és a közúti szállítókat.