Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomureş.

A vállalat közleménye idézi Harri Kiiski vezérigazgatót, aki kifejtette, hogy a villamos energia, de főleg a földgáz magas ára miatt kénytelenek ideiglenesen leállítani a termelést, hiszen nem folytatható az üzem fenntartható működése a jelenlegi körülmények között.

A vezérigazgató szerint Európa-szerte hasonló intézkedéseket hoztak más gyártók is, és közölte, hogy a termelés újraindítása főként a földgáz árától függ. Közölte, hogy a döntésnek nincs hatása az 1100 alkalmazottra, akik továbbra is bejárnak dolgozni. Ebben az időszakban azokra a karbantartási munkálatokra összpontosítanak, amelyeket a hideg hónapok alatt is el tudnak végezni. Hozzátette: arra számítanak, hogy január és február kritikus hónapok lesznek.

A svájci tulajdonban levő Azomureş Románia egyik legnagyobb gázfogyasztója, az ország éves gázfogyasztásának tizedét használja fel, és a romániai gazdaságok mintegy felét látja el műtrágyával.

Az Azomureş a „román élelmiszeripar biztonságának egyik alappilléreként” kérte a parlamentet és a kormányt, hogy idejében enyhítsék a gáz magas ára okozta nehézségeket, hogy az ország élelmiszerellátási biztonsága ne kerüljön veszélybe 2022-ben.