A szlovák kormány hivatalosan is bocsánatot kért tegnap amiatt, hogy az országban a kommunizmus korszakában becslések szerint több ezer roma nőt kényszersterilizáltak.

A négypárti koalíciós kormány nyilatkozatában elítélte az éveken át tartó jogsértéseket, és bocsánatot kért az érintettektől. A kormány tájékoztatása szerint 1966 és 1989 között az akkori hatóságok a kényszersterilizálást azzal a céllal hajtották végre, hogy visszafogják a roma kisebbség népszaporulatát. De egyes klinikákon még a kommunista rendszer bukását követően is – 1990-től egészen 2004-ig – jogellenesen nyomást gyakoroltak elsősorban a roma nőkre, hogy szülés után beleegyezésüket adják a sterilizáláshoz.

Jogvédő szervezetek és az Európa Tanács is évek óta követelték a szlovák vezetéstől, hogy ismerje el az emberi jogok múltbéli szisztematikus megsértését, és kérjen bocsánatot az áldozatoktól.

Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa tegnap este szorgalmazta, hogy mielőbb létre kell hozni egy mechanizmust az érintettek kárpótlására.