A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormány beiktatásáról szavaztak ma a Parlamentben. A Nicolae Ciucă kijelölt kormányfő vezette kabinet jóváhagyásáról döntő ülést Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke vezette.

A Ciucă-kabinet 318 támogató és 126 ellenszavazatot kapott a titkos, golyós szavazáson. A kormány beiktatásához legkevesebb 234 szavazatra volt szükség. A parlament döntését továbbítják az államelnöknek.

Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök hangsúlyozta a közszolgáltatások digitalizációját, illetve a családok támogatásának fontosságát, és az egészségügyi rendszer megerősítését ígérte. Kormánya fenntartja az egységes adókulcsot és ellenzi az adóemelést – mondta még Nicolae Ciucă.

A kormány beiktatásáról döntő mai parlamenti ülésen Turos Loránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője kijelentette: a nagykoalíció nem ideológiai alapon jött létre, az egyetlen megoldásnak mutatkozott az ország stabilitásának biztosítására. ‘Ez a többség jelenleg az egyetlen megoldás a stabilitás és a tervezhetőség biztosítására, illetve arra, hogy felélesszük a polgárokban a magasabb életszínvonal reményét’ – fogalmazott az RMDSZ politikusa.