A kolozsvári önkormányzati testület hétfői rendkívüli ülésén elfogadta a kolozsvári metró megvalósíthatósági tanulmányát. A metróvonal 21 kilométer hosszú lesz, és 2,053 milliárd euróba kerül – közölte a polgármesteri hivatal.

A metróvonal a tervek szerint Kolozsvár és a várossal összeépült Szászfenes közigazgatási területén halad majd, és a főteret is érintve kelet-nyugat irányban szeli át a várost. Egy második szakaszban tervezik a metró összekötését a Kisbácsig járó elővárosi vasúttal, egy későbbi szakaszban pedig ezeket elvinnék Gyaluig, illetve Apahidáig.

A projektet kormányzati és európai alapokból, köztük a 2026-ban lejáró országos helyreállítási tervből finanszírozzák.

Független szakértők szerint a megvalósíthatósági tanulmány több sok hiányosságot, pontatlanságot tartalmaz. Például a költségeket 2018-as árakon becsülték meg, illetve évi 21,8 millió euróra rúghat a metró működési vesztesége, ekkora összegű támogatással kellene részt vennie az önkormányzatnak a működtetésben. Ráadásul az összeg évi 20 millió, azaz átlagosan napi 55 ezer utasra volt kiszámolva, vagyis a működési veszteség nőhet, ha az utasszám kisebb lesz.