Noha a bukaresti közgazdasági akadémia (ASE) hallgatóinak 80 százaléka nő, a végzősök öt-tíz éven belül eltűnnek a pénzügyi szolgáltatások piacáról – nyilatkozta az Európai Fejlesztési Bank Romániáért felelős igazgatója egy nyilvános vitán, amelynek témája a nők gazdasági szerepének növelése volt.

Lara Tassan Zanin a jelenséget a romániai családpolitikákkal, pontosabban azok hiányosságaival hozta összefüggésbe. Nagyon fontosnak nevezte olyan átfogó megközelítés kidolgozását, amely nemcsak azt veszi figyelembe, hogy hány nő aktív a munkaerőpiacon, hanem megvizsgálja például a gyermekgondozási szolgáltatások elérhetőségét.

Az igazgató utalt arra is, hogy a romániai pénzintézetek egyszerűen nem vesznek tudomást a problémáról – annyira, hogy nem is gyűjtik a vonatkozó adatokat – miközben, mint hangsúlyozta, az Európai Fejlesztési Bank stratégiájában alapvető fontosságú szerepet játszik a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentése. Ezt szem előtt tartja nemcsak munkaadóként, a saját humánerőforrás-politikájában, hanem a bank által finanszírozott programok során is – hangsúlyozta Lara Tassan Zanin .