A Szociáldemokrata Párt országos politikai tanácsa a délelőtt megszavazta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kapja elsőként a miniszterelnöki tisztséget a PSD, a PNL és az RMDSZ alkotta rotációs kormányban.

A hírt Radu Oprea szóvivő jelentette be a vezetőtestület ülése után. A PNL Nicolae Ciucát javasolja a kormányfői tisztségre.

Az új kormányban a PSD adja a kormányfőtitkárt, valamint kilenc minisztert. A szociáldemokratáké lesznek a legfontosabb tárcák, így a pénzügyi, gazdasági, védelmi, közlekedési, mezőgazdasági , egészségügyi, munkaügyi, művelődési, valamint az újonnan létrehozandó ifjúsági és családügyi minisztérium.

Az RMDSZ megőrzi a fejlesztési, a környezetvédelmi és a sportminisztériumot. A liberálisoké lesz az igazságügyi, belügyi, külügyi, beruházási, energiaügyi, tanügyi, kutatási, illetve a frissen létrehozandó kisvállalkozói és turisztikai tárca.

A tisztségek leosztásakor a PSD szem előtt tartotta, hogy rendelkezzék a megfelelő eszközökkel a szociális csomagjának végrehajtásához, ezért kérte a munkaügyi, egészségügyi és pénzügyi tárcát – hangsúlyozta az alakulat szóvivője.