Közös kormányfőjelölttel és elfogadott kormányprogrammal mennek ma délben a Cotroceni-palotába kormányalakítási egyeztetésre a Nemzeti Liberális Párt, a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ képviselői.

A nagykoalícióra készülő pártok két változatot dolgoztak ki a kormánystruktúrára, miután korábban már megállapodtak arról, hogy a PNL és a PSD jelöltje – Nicolae Ciuca (PNL) és Marcel Ciolcau (PSD) – egymást váltja majd a kormányfői poszton. A PNL és a PSD közül az egyik adja a miniszterelnököt, a másik alakulat pedig megkapja a pénzügy- és szállításügyi miniszteri, illetve a kormányfőtitkári tisztséget. A két párt vezető testületei ma reggel döntik el, hogy melyik változatot javasolják Klaus Johannis államfőnek.

Az RMDSZ megtartja a fejlesztési, a környezetvédelmi és a sportminisztériumot. Kelemen Hunor szövetségi elnök a tegnap lezárult koalíciós egyeztetések után arról számolt be, hogy lesz két új minisztérium a leendő kormányban: létrehozzák a turizmusért és a vállalkozásokért felelős minisztériumot, valamint a családokért és ifjúságért felelős tárcát.

A tegnapi tárgyalásokon az államtitkári funkciók szétosztásával kapcsolatban is megállapodtak a felek. Parlamenti arányuknak megfelelően a PSD 42 államtitkári pozíciót, a PNL 34-et kap – 13-al kevesebbet, mint eddig –, az RMDSZ-nek pedig továbbra is 8 államtitkára lesz a kormányban.

A küldöttségvezetők szerint csütörtökön beiktatott kormánya lesz Romániának.