Először voltak igazán aktívak a fogyasztóvédők a múlt heti, fekete pénteki „készletkisöprés” idején. Csak úgy záporoztak a büntetések.

Az országos fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) munkatársai 28 kereskedőt ellenőriztek, webáruházakat és hagyományos boltokat egyaránt. Amint az várható volt, sok esetben derült fény szabálytalanságokra, amelyekért összesen 600 ezer lej értékű bírságot róttak ki.

A leggyakoribb kihágás – a sokéves gyakorlatnak megfelelően – az volt, hogy a valósnál jóval magasabb alapárat tüntettek fel, azt az illúziót keltve a vásárlókban, hogy a reálisnál sokkal nagyobb kedvezményben részesül. Az ellenőrök találkoztak olyan esetekkel is, amikor a polcon feltüntetettnél nagyobb árat kértek a pénztárnál.

A megbírságolt kereskedők között vannak a legnagyobb romániai internetes kereskedők – az eMag, az Altex és a Flanco –, valamint a világ legnagyobb divatipari cégeként számon tartott Inditex romániai leányvállalata is. Az ANPC közleményéből nem derül ki, hogy az Inditex számos márkaboltja közül melyeknél találtak szabálytalanságokat.