Olvasom, hogy az iparilag fejlett országok fiataljai közül egyre többen annyira félnek a klímakatasztrófától, hogy gyereket sem vállalnak, hátha így megmenthetik a Földet.

Miley Cyrus pop-énekes is kijelentette, hogy a szerinte elkerülhetetlen ökológiai katasztrófa miatt nem szül gyereket. Alexandria Ocasio-Cortez, az amerikai Demokrata Párt radikális baloldalának egyik vezéralakja szintén hasonló kijelentést tett. Brit nők szülési bojkottot hirdettek a küszöbönálló klímakatasztrófa miatt. Akad olyan is, aki a klímaváltozás elleni harc nevében a művi meddővé tételt választja.

Hovatovább kisebb mozgalom szerveződik a gyerekvállalást elutasító nők körül. Egy friss nemzetközi közvélemény-kutatás szerint az Y és Z generáció 40 százaléka fél gyereket vállalni a klímaváltozás miatt.

A gyerekvállalás körüli klímaaggodalom két forrásból táplálkozik. A szülést elutasítók egy része azért nem akar gyereket, mert attól tart, hogy a következő generációknak rossz élete lesz a klímaváltozás miatt. Mások azzal érvelnek, hogy a gyerekvállalás erkölcstelen, hiszen minden megszülető ember tovább pusztítja a Föld ökológiai rendszerét, és hozzájárul a környezetpusztításhoz. A gyermekelutasítók többsége diplomás közép- és felsőközéposztálybeli nő.

A nájmódi szülésellenesség bírálói szerint a jelenség a fékevesztett és irracionális klímahisztéria eredménye. Ekkora aggodalom túlzó és fölösleges. Az egykor szintén apokaliptikus klímajóslatokat tevő Michael Shellenberger ma azt vallja, hogy bár a Föld atmoszférája melegedett, a technikai fejlődésnek hála, ma sokkal kevesebben vesznek oda természeti katasztrófák miatt, mint egy évszázada. Ráadásul a fejlődés hatására a környezetszennyezés mértéke is csökken a fejlett országokban: tizenöt év alatt Európában 26 százalékkal, az Egyesült Államokban 22 százalékkal esett vissza a károsanyag-kibocsátás mértéke. Shellenberger úgy véli, ha megfogadnánk a klímaharcosok drasztikus ajánlásait, akkor ismét nőne a nyomor a fejlődő világban.

A szülés elutasítása arra vall, hogy a klímakatasztrófát egyre többen tartják elkerülhetetlennek, ha így van, és még inkább így lesz, akkor nem is teszünk ellene semmit. Adam Tooze történész egyenesen a bolsevik forradalmárok örökségének tekinti az „ökológiai leninizmust”. Ha a felmelegedést a Föld jövőjét létében veszélyeztető fenyegetésnek tekintjük, akkor semmi sem drága: akár az egyéni szabadság drasztikus korlátozását is támogatnunk kell.

A gyerekvállalás elleni mozgalom ráadásul eltereli a figyelmet a környezetpusztítás valódi felelőseiről: a nagyvállalatokról és az irántuk túlságosan elnéző kormányokról. Egyéni szintre osztja le a felelősséget, és álmegoldásokat kínál.

Idős hölggyel beszélgettünk a témáról. Nincs felsőfokú diplomája, nem olvas filozófiai, erkölcsi eszmefuttatásokat, nem tartozik a felsőközéposztályhoz. Amint hallgatta a történetet, egyre csak csóválta a fejét: „És kinek akarják megmenteni a Földet? Csaknem kívánnak maguknak örök életet?”