Spanyolországban a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek többsége oltatlan – közölte az Antena3 országos kereskedelmi televízió a kedd reggeli hírműsorában saját kutatásának eredményét. Sokan páciens román állampolgár.

A felmérés szerint Baszkföldön az egészségügyi intézményben ápolt Covid-betegek 90 százaléka nem kapott védőoltást. Katalóniában ez az arány 70 százalék, a Spanyolország déli részén fekvő Andalúziában 60 százalék.

Castellón tartományban az iskolák kétharmadát bezárták a fertőzések nagy száma miatt. A spanyol sajtó az elmúlt napokban arról cikkezett, hogy a térségben nagy számban élő románok a vírus elsőszámú terjesztői, a spanyol lakossággal ellentétben ugyanis nagy arányban elutasítják az oltást. A castellóni kórházban fekvő súlyos betegek több mint fele román az El Periodico Mediterraneo napilap jelentése szerint.

A madridi egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a 47 millió lakosú országban a 12 év fölötti lakosság csaknem 90 százaléka oltatta be magát a koronavírus ellen.