A Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bürója hétfő esti ülésén eldöntötte, hogy a párt kormányalakítási tárgyalásokat kezd a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

A PNL vezető testületének jelenlévő tagjai közül 40 támogatta és 22 ellenezte, hogy a párt lépjen koalícióra a PSD-vel. Az ülés után Ludovic Orban korábbi pártelnök a sajtónak elmondta: Florin Cîţu jelenlegi elnök azt a javaslatot bocsátotta szavazásra, hogy közösen kormányozzanak a szociáldemokratákkal. Orban kategorikusan elutasította a döntést. „Az emberek nem azért szavaztak ránk december 6-án, hogy egymás tenyerébe csapjunk a PSD-vel. Erre nincs semmilyen ésszerű magyarázat. Mi fűzi a PNL-t az egykori Kommunista Párthoz? Semmi!” – mondta a PNL volt elnöke.

Később a PNL közleményben jelentette be, hogy „a politikai és egészségügyi válság feloldásához szükséges stabilitás biztosítása érdekében”. szavazta meg a politikai büró tagjainak „abszolút többsége” a PSD-vel való tárgyalások megkezdését.

A tájékoztatásban azt írták, „a PNL számára a kormányon maradás önmagában nem cél, hanem szükségszerűség a kormányprogramban felvállaltak megvalósítására”.

A közlemény szerint a tárgyalások kedden kezdődnek, és „néhány alapelv nem képezheti vita tárgyát”. Például, hogy a PNL köré szerveződik a többség, és a liberálisok adják a miniszterelnököt. Az Európai Bizottság által jóváhagyott országos helyreállítási terv (PNRR) nemzeti projektként való kezelését, Románia makrogazdasági stabilitását szintén ezek közé sorolták.

Kikötik, hogy nem emelik az adókat, és az állam „őszinte partnere” lesz az üzleti szférának; a bér- és nyugdíjreform, valamint a közigazgatási reform folytatása; a felvállalt igazságügyi reform megvalósítása és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus lezárása; az ország európai és euroatlanti elkötelezettségének megőrzése, illetve az Amerikai Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség fenntartása – sorolták a liberálisok.

Ugyanakkor leszögezték, hogy a leendő koalíciónak tiszteletben kell tartania a PNL és Klaus Iohannis államfő közötti partnerséget. „Ez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy ezek a tárgyalások konkrét eredményekkel járhassanak” – fogalmaztak.

A Hotnews értesülései szerint a PNL tárgyalócsapatának két hetet adtak arra, hogy tárgyalásokat folytasson a PSD-vel, ezután pedig bemutatják az elért eredményeket.

A hétfői nap folyamán a PSD vezetősége egyöntetűen arra szavazott, hogy elkezdjék a tárgyalásokat a PNL-vel és az RMDSZ-szel a nagykoalíció kialakítása érdekében. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szintén bejelentette, hogy pártja kész koalíciós tárgyalásokat kezdeni a PNL-vel és a PSD-vel.