Az orvosokat köti az orvosi titoktartás, így a hamis oltásigazolvánnyal rendelkező Covid-betegek bátran felfedhetik, hogy valójában nincsenek beoltva, anélkül, hogy emiatt jogi következményektől kellene tartaniuk – hangsúlyozta Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője.

A kezelőorvos másfajta kezelést írhat fel egy beoltott, és megint másfajtát egy beoltatlan személynek, ezért fontos tudnia, ha egy oltásigazolvánnyal rendelkező páciens tulajdonképpen nem kapta meg a vakcinát. Ez a páciens érdekét szolgálja, hogy a legmegfelelőbb kezeléshez jusson – fejtette ki a belügyi államtitkár az újságírók azon felvetésére, hogy egyre többen szereznek hamis oltásigazolványt úgy, hogy ‘a vakcina adagjukat a lefolyóba önti az oltóközpont személyzete’.

Az orvos természetesen köteles a beteg titkát megőrizni, nem jelentheti fel a rendőrségen, és kizárólag a legmegfelelőbb kezelés meghatározására kell felhasználnia ezt az információt – szögezte le Arafat.

‘Vagyis a betegnek nem kell attól tartania, hogy ha elmondja az orvosnak, akkor bűnvádi eljárás indul ellene. A betegnek igenis el kell elmondania az igazságot az őt kezelő orvosnak, hogy az orvos a helyes terápiát írhassa fel számára’ – nyomatékosította a belügyi államtitkár.

Ha a beteg egy adott ponton úgy dönt, hogy a rendőrséghez fordul hamis oltásigazolványa ügyében, ha úgy dönt, hogy segít a hatóságoknak feltárni a bűncselekményt, akkor megteheti, és ezzel hozzájárul emberi életek megmentéséhez, magyarázta Arafat. ‘De ha csak orvosának kívánja elárulni a dolgot a megfelelő kezelés megállapítása érdekében, akkor az orvosnak kötelessége megőriznie a páciense titkát’ – szögezte még le.