Peking elítélte az Európai Parlament küldöttségének tajvani látogatását, és felszólította az Európai Uniót, hogy tartsa magát az egy Kína elvéhez.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője mai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Kína és az EU közötti kapcsolatok fogják megsínyleni, ha Brüsszel nem hagy fel „a Tajvan függetlenségét propagáló, szakadár erőknek címzett, helytelen üzenetek” küldésével. A demokratikus folyamatokba történő külföldi beavatkozással foglalkozó EP-bizottság (INGE) küldöttsége háromnapos látogatásra érkezett tegnap Tajvanra, ahol ma Caj Jing-ven tajvani elnök fogadta a delegáció tagjait. Kína saját területe részeként tekint az egyébként 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra.

Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.