Friss magyar filmekből válogat a 15. Bukaresti Magyar Filmhét. A november 7. és 14. között zajló seregszemle programjában olyan alkotások is szerepelnek, amelyeket Bukarestben még nem láthatott a közönség – közölte ma a Liszt Intézet bukaresti központja. A filmhét Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjével indul. A szervezők teret biztosítsanak a magyar-román filmes koprodukcióknak, valamint a Magyar Filmarchívum digitalizációs programjában felújított alkotásoknak is. Lesz kísérleti film, dokumentumfilm és animációs film is.

A seregszemlén először mutatkozik be a Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A kísérőprogramok között a nyitókoncertet a Gyárfás István Trió adja, a zárókoncerten pedig a Barabás Lőrinc Quartet lép fel. Bemutatják A mozizástól a tévétoronyig – Fejezetek a romániai magyar filmezés, televíziózás és mozizás történetéből című könyvet, a vetítések után pedig beszélgetéseket is rendeznek, ugyanis több film alkotói is részt vesznek a filmhéten.

A Bukaresti Magyar Filmhét helyszíne idén is a Román Nemzeti Parasztmúzeum Horia Bernea Stúdiója, illetve a Liszt Intézet bukaresti székháza lesz.