A liberálisok szeptemberben leváltott elnöke, Ludovic Orban tucatnál is több híve kilépett a PNL-frakcióból. Ez megnehezítheti a jobbközép PNL-USR-RMDSZ koalíció esetleges helyreállítását, ha sikerül is kiegyezni a kormányból szeptemberben kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetséggel. A Szociáldemokrata Párt már jelezte is, hogy ilyen körülmények között kész kormányra lépni, miután korábban kitartóan az előrehozott választások mellett tört lándzsát.

Bukaresti médiaértesülések szerint nem kizárt, hogy a PSD magának követeli majd a miniszterelnöki tisztséget, amire joggal formálna igényt, figyelembe véve a lehetséges új koalíción belüli erőviszonyokat.

Közben Sorin Grindeanu szociáldemokrata (PSD) képviselő vette át a képviselőház ügyvivő elnöki tisztségét. Miután Ludovic Orban két héttel ezelőtt lemondott a házelnöki tisztségről, a liberális Florin Roman vette át a helyét. Az ő megbízatása azonban csak két hétre szólt, így új ügyvivő elnököt kellett választani.

Sorin Grindeanu szerint rajta kívül egy jelölt volt még az USR-s Cristina Prună személyében, mivel azonban jómaga szerezte meg a többség támogatását az állandó bizottságban, Prună jelölését már nem bocsátották szavazásra.

Grindeanu nemmel válaszolt arra az újságírói felvetésre, miszerint megválasztása a PSD és a PNL közötti esetleges jövendőbeli együttműködés felé tett első lépésnek tekinthető-e. Állítása szerint szavazattöbbsége volt ugyan a házbizottságban, de a liberálisok nem támogatták a megválasztását. 

Andrei Lupu USR-s képviselő szerint a házelnöki tisztség „hallgatólagos átjátszása” a liberálisok részéről a szociáldemokratáknak annak a bizonyítéka, hogy a PNL a PSD-vel készül nagykoalíciót alakítani a következő kormányalakítási tárgyalásokon.