Sajtóértesülések szerint Nicolae Ciucă a mandátumának „rugalmassá” tételéről tárgyalt az államfővel és a Nemzeti Liberális Párt elnökével lezajlott hétfő esti találkozón. A kijelölt miniszterelnök gyakorlatilag szabad kezet kapna, hogy a koalíció újjáélesztéséről tárgyaljon a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel.

A döntés előzménye, hogy az USR elnöke, Dacian Ciolos a Nicolae Ciucával lezajlott tegnapi találkozója után ismételten egyértelműve tette, hogy pártja nem szavaz bizalmat egy kisebbségi kormánynak, a Szociáldemokrata Párt pedig jóformán elfogadhatatlan feltételekhez kötötte a támogatását.

Az USR ismételten a volt partnerei értésére adta, hogy hajlandó visszatérni a kormányba, ha felújítják a koalíciós szerződést, azonban a koalíció újjáélesztése nincs ínyére a liberálisok elnökének. Florin Citu egy tegnapi nyilatkozatában is utalt rá, hogy még nem tett le a miniszterelnöki szék megtartásáról. Márpedig a liberális elnök kormányfői álmainak a végét jelentené, ha sikerülne megállapodni a Ciuca-kormány beiktatásáról az USR-vel.