Ezentúl a szálláshelyeknek és a bevásárlóközpontoknak is védettségi igazolást kell kérniük ügyfeleiktől, amely tanúsítja a koronavírus elleni teljes beoltottságot vagy a fertőzésből legfeljebb fél éve történt kigyógyulást. Az erről szóló pontosítást hétfői ülésén fogadta el a kormány.

Az újabb járványügyi szigorítások tegnap nulla órakor léptek hatályba, de a jogászok által véglegesített múlt heti kormányhatározat nem mindenben tükrözte a járványügyi szakemberek szándékát, ezért hétfőn újabbakkal egészítették ki.

Tegnap óta csakis védettségi igazolvánnyal szabad ügyfélként belépni a nyilvános zárt terekbe, az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével. A bevásárlóközpontoknak ellenőrizniük kell, hogy csakis oltottak, vagy a betegségből kigyógyultak léphessenek be. Amennyiben egy plázában állami hivatalok vagy oltási központok működnek, akkor oda – elhatárolt útvonalon – negatív teszttel is bemehetnek az ügyfelek.

Már nem tekintik védetteknek a friss negatív teszttel rendelkezőket, mindazonáltal a hivatalokban és magáncégek ügyfélszolgálatain elfogadják a friss negatív teszt alapján kiállított zöld igazolványt is.