Egyedülálló kapcsolat jött létre Oroszország és Izrael között a két állam diplomáciai kapcsolatainak helyreállítása óta eltelt 30 évben – jelentette ki az orosz elnök, amikor pénteken Szocsiban fogadta Naftali Bennett izraeli kormányfőt.

Vlagyimir Putyin emlékeztetett arra, hogy hazájának jogelődje, a Szovjetunió annak idején “ott volt Izrael Állam születésénél”. Rámutatott, hogy feltehetően Izraelben él a legnagyobb határon túli orosz ajkú közösség.

Az orosz elnök a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolat volumenét egyelőre szerénynek nevezte, de, mint mondta, ez a terület sikeresen fejlődik, és az idei év első hét hónapjában 50 százalékkal nőtt. Elmondta, hogy különleges figyelem irányul a fejlett technológiák területén folyó együttműködésre.

Bennett a találkozón Putyint Izrael nagyon közeli és igaz barátjának nevezte. Az izraeli miniszterelnök szerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom jelentősen növelhető.

Elmondta, hogy Izrael őrzi a Vörös Hadsereg hősiességének emlékét, amely lehetővé tette a náci Németország feletti győzelmet.