Hétfőtől kötelezővé válik a zöld igazolvány mindenhol, kivéve az élelmiszerüzleteket, a gyógyszertárakat, valamint az elengedhetetlen ügyintézést, vagyis a közintézményeket. A magánvállalatoknál feltehetően ott alkalmazzák a tanúsítványt, ahol legkevesebb ötvenen dolgoznak – közölte csütörtök este Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter.

Megjegyezte, a magáncégeknél a kormány nem tudja kötelezővé tenni az igazolványt, viszont előterjeszt egy törvényjavaslatot.

A miniszter egyúttal azt is bejelentette, hogy hétfőtől nem lehet nagy létszámmal magánjellegű rendezvényeket (esküvőt, keresztelőt) tartani sem beltéren, sem kültéren. Mint mondta, azért jutottak erre a döntésre, mert ezeken az eseményeken nem lehet ellenőrizni, hogy kik a be nem oltottak és az oltottak. Ugyanakkor a kávézók és éttermek csak a beoltott vendégeket fogadhatják. Ugyanez érvényes a kulturális rendezvényekre.

Mérlegelik továbbá az oltás kötelezővé tételét az egészségügyben. Az intézmény vezetőjét 50 ezer lejjel vagy ennél akár magasabb összeggel is megbüntethetik, ha dolgozni enged be nem oltott alkalmazottakat. A szaktárcavezető harminc napos határidőt vetített előre, ha ennyi idő múlva sem lesznek beoltva az egészségügyi alkalmazottak, akkor elbocsátják őket.

Cseke Attila rámutatott: az intézkedés nem új keletű, nem saját ötlet, a zöld igazolványok kötelezővé tételét az egészségügyben már számos ország meglépte, sőt vannak, ahol ennél keményebb szabályokat vezettek be.