A Nemzeti Liberális Párt képviseletében Florin Cîţu pártelnök, valamint a négy első alelnök fog részt venni a Klaus Johannis államfővel zajló mai kormányalakítási tárgyaláson – döntötte el az alakulat végrehajtó bizottsága.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint Románia elnöke tudomásul vette, hogy a Parlament elutasította a Cioloş-kormány beiktatását; az alkotmány 85. cikkelye első bekezdésének és a 103. cikkely első bekezdésének értelmében az államelnök újabb egyeztetésre hívja a parlamenti pártokat egy új kormányfőjelölt kiválasztása érdekében.

A Nemzeti Liberális Párthoz közel álló források szerint Nicolae Ciucă a párt jelöltje a kormányfői tisztségre. Ciucă 54 éves tartalékos tábornagy, volt vezérkari
főnök (2015-2019) pártonkívüliként kapott védelmi miniszteri megbízást a 2019 novemberében alakult, Ludovic Orban vezette kisebbségi PNL-kormányban, majd a tavalyi választásokon a PNL jelöltlistáján jutott be a Szenátusba. A PNL az RMDSZ-szel közösen szándékozik kisebbségi kormányt alakítani a források szerint.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség küldöttségét Kelemen Hunor, az alakulat elnöke vezeti a miniszterelnök-jelölési tárgyaláson. Az RMDSZ-delegációban részt vesz még Cseke Attila fejlesztési miniszter, Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető, Turos Lóránd szenátusi frakcióvezető és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu kérdésre válaszolva azt mondta, még nem született döntés egy Nicolae Ciucă-vezette kormány támogatásának kérdésében.

Arra a kérdésre, hogy ki indítványozta Nicolae Ciucă jelölését, Florin Cîţu azt felelte: az ötlet tőle származik, ő javasolta ezt a PNL országos politikai bizottságának tanácskozásán. Beszámolója szerint a testületben olyan kormány megalakításán tanakodtak, amely nagy valószínűséggel megkapja a Parlament támogatottságát, így esett választásuk a védelmi miniszterre. ‘Úgy gondoljuk, ez a megoldás a politikai válság feloldására, ezt a válságot nem a PNL robbantotta ki, de a PNL oldja meg’ – fogalmazott a pártelnök.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem támogathat egy kisebbségi kormányt – jelentette ki ma Dacian Cioloş. A pártelnök kijelentette, az országnak olyan kormányra van szüksége, amely a Parlament többségi támogatását élvezi, mert a következő időszakban fontos döntéseket kell meghoznia. Cioloş azt is elmondta, hogy az államfőtől az eredeti (PNL-USR-RMDSZ) koalíció visszaállítását fogja kérni.