A képviselőház és a szenátus együttes ülése délelőtt 10 órakor kezdődött meg. Dacian Cioloş javaslatára egyperces néma csenddel emlékeztek a honatyák a koronavírus-járvány több mint 40 ezer romániai halálos áldozatára.

A kijelölt miniszterelnök kormányának beiktatásához minősített többségre, azaz 234 szavazatra van szükség. Az ülés akkor határozatképes, ha a törvényhozók fele plusz egy személy jelen van.

Cioloş azzal a felhívással fordult tegnap este a parlament tagjaihoz, hogy szavazzanak bizalmat a kormányának, amelyik szerinte képes megoldásokat találni a válságra. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke emlékeztetett arra, hogy a pártja volt az egyetlen alakulat, amelyik az elnöki hivatalban tartott egyeztetéseken konkrét javaslatokat tett le az asztalra, majd igen rövid idő alatt összeállította a kormánynévsort és kidolgozta a kormányprogramot. Kormánya beiktatása esetén a kijelölt miniszterelnök azonnali intézkedéseket ígért a politikai, egészségügyi és energetikai válság feloldására.

Dacian Cioloş szerint a miniszterjelöltjei a tegnapi parlamenti meghallgatásokon bebizonyították a felkészültségüket és a rátermettségüket, de a szakbizottságok “pártutasítások” alapján véleményezték alkalmasságukat.

A Nemzeti Liberális Párt honatyái jelen lesznek a mai szavazáskor, de nem fognak szavazni – nyilatkozta korábban Dan Vîlceanu, a PNL végrehajtó főtitkára. A Szociáldemokrata Párt sem szavaz bizalmat a Dacian Cioloş által javasolt kormánynak – jelentette ki Marcel Ciolacu, a PSD elnöke a képviselőház és a szenátus mai együttes ülése előtt. Az RMDSZ törvényhozói is jelen lesznek a Cioloş-kormány beiktatásának szentelt parlamenti ülésen, de nem szavaznak – nyilatkozta tegnap Csoma Botond, az alakulat képviselőházi frakcióvezetője.