Korlátozó intézkedések bevezetéséről szóló tanácskozásra hívta össze délután 17:30 órára az államfő a koronavírus-járvány megfékezésében illetékes kormányzati tisztségviselőket, miután tegnap rekordot döntött Romániában mind az új koronavírusos megbetegedések, mind a Covid halálos áldozatainak a száma. Klaus Johannis a tanácskozás összehívását azzal indokolta, hogy már csak “egyértelmű korlátozó intézkedések” bevezetésével lehet mérsékelni a fertőzések terjedését.

Az államfő megállapította: a kórházak túlzsúfoltak, az intenzív terápiás osztályok és a végkimerülés határán lévő orvosok már nem tudnak helyt állni a súlyos esetek jelentősen megnövekedett száma előtt. Az emberek életének megmentése, a veszélyeztetett és a beteg személyek egészségének megóvása a legfontosabb prioritás – szögezte le Johannis, aki szerint Romániának külső segítségre van szüksége.

A ma délutáni ülésen Florin Cîţu ügyvezető kormányfő, Cseke Attila ügyvezető egészségügyi miniszter, Lucain Bode ügyvezető belügyminiszter, Raed Arafat belügyi államtitkár és a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója, dr. Adriana Pistol vesz részt.