Az RMDSZ törvényhozói jelen voltak a Cioloş-kormány beiktatásának szentelt parlamenti ülésen, de tartózkodtak a szavazáson. Kelemen Hunor szövetségi elnök a szavazást megelőző felszólalásában kijelentette: „Nem ezt ígértük a választóknak, ezért elnézést kell kérnünk tőlük”.

Mint mondta: ezekben a napokban a politikusoknak arról kellene vitatkozniuk, hogy milyen gondokkal küzd az ország: így az elszabaduló energiaárakól, Románia demográfiai problémáiról, hozzá kellene fogniuk a jövő évi költségvetést kidolgozni, és beszélniük kellene a járvány negyedik hullámáról, arról, hogyan tudják megmenteni az emberi életeket.

Ehelyett egy olyan kormányról beszélnek, amelynek nincs parlamenti támogatottsága – mondta Kelemen Hunor, aki szerint holnaptól kezdődően meg kell próbálni újraéleszteni a tavaly decemberben megalakult koalíciót. Ha pedig nem sikerül, akkor is megoldást kell találni arra, hogy ebben a rendkívül nehéz időszakban kormányozzák az országot.

A közös cél az ország stabilitása, a kiszámíthatóság és a biztonság kell legyen. Vissza kell adni az embereknek a jobb élet reményét – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök.