Izraelben gazdasági célú, az adatok visszaszolgáltatását váltságdíjhoz kötő kibertámadás érte a Haderán lévő Hillel Jafe kórházat – jelentette ma a helyi média.

Miki Dudkevitz, a kórház igazgatója a katonai rádióban azt mondta, hogy a támadás megindításakor, már tegnap elszigetelték a kórház számítógépes rendszerét a külvilágtól, s azóta visszatértek a „papír alapú” ügyintézéshez, csak a legszükségesebb életmentő műtéteket végzik el és csak a sürgős eseteket fogadják. Dudkevitz elmondta, hogy emberéleteket is veszélyeztethet a kibertámadás, mert a korábban automatikusan rendelkezésre álló információk, köztük a páciensek esetleges allergiás válaszreakciónak listái nélkül kell működniük, de ezt fokozott odafigyeléssel, az ápoltaktól nyert információval pótolják.

A 12-es kereskedelmi TV híradása szerint jelenleg több osztályon kézzel jegyzik fel az adatokat, a már régen elfeledett indigóval készítenek másolatokat, s mindez jelentősen lassítja a kórház működését. Az egészségügyi minisztérium kiberosztályának szakértői szerint nem lehetséges a százszázalékos kibervédelem.