Csak a volt kormánykoalíciót alkotó pártok elnökeivel találkozik ma délután Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök. Így a Nemzeti Liberális Párt székházában sorra kerülő megbeszélésen jelen lesz Kelemen Hunor RMDSZ-, Florin Cîțu PNL-elnök és Varujan Pambuccian, a nem magyar nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának vezetője. A tárgyalócsapatok nem vesznek részt a koalíciós egyeztetéseken.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke tegnap este egy televíziósműsorban úgy nyilatkozott, hogy most ki lehet alakítani partnerségeket, de mindenkinek vállalnia kell saját döntését. Az USR azt vállalta, hogy miniszterelnököt és megoldást javasol ebben a válságidőszakban – fogalmazott Cioloş, aki szerint az USR az egyetlen politikai alakulat, amely megoldást kínált a jelenlegi válság feloldására.

Amennyiben a ma délutáni kormányalakítási tárgyalásokon nem körvonalazódik együttműködés a koalíció korábbi tagjaival, a Mentsétek meg Romániát Szövetség pénteken, vagy legkésőbb hétfőn saját kabinettel áll elő – nyilatkozta Dan Barna, az USR korábbi elnöke. Ha sikerül közösen megoldást találni, akkor legkésőbb jövő hét elején már le lehet vonni a következtetéseket és szintet lehet lépni – tette hozzá Dan Barna.

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint a kormánykoalíció „újraélesztése” csak akkor lehetséges, ha ebben mindenki részt vesz, aki jelen volt a tavaly decemberi tárgyalásokon. Az RMDSZ elnöke ma azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem bizakodó a mai találkozót illetően. Dacian Cioloșnak ugyanis sikerült összekovácsolnia egy kormánybuktató többséget, de vajon maga mögé tudja-e állítani azokat, akiknek a kormányát megbuktatta.

Ugyanezen a véleményen vannak a liberálisok is, akik többször is elmondták már, hogy Dacian Cioloșnak a kormánybuktatók között kell keresnie a partnereket.