Bejelentette lemondását a képviselőház elnöki tisztségéből Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt volt elnöke. Egyúttal élesen bírálta Klaus Ioannis, amiért a szerinte esélytelen Dacian Cioloşt bízta meg a kormányalakítással.

Ludovic Orban saját közlése szerint holnap, szerdán nyújtja be hivatalosan is lemondását a képviselőház éléről. Ezzel a Nemzeti Liberális Párt elveszíti az alsóház vezetését, ugyanis nem rendelkezik a szükséges többséggel ahhoz, hogy a távozó Orbant egy másik liberális politikussal helyettesítse. Orban ezért késlekedett a lemondása benyújtásával a szeptember végi tisztújitó kongresszus után, amelyen alulmaradt Florin Cîțu táborával szemben, kollégai azonban nem értékelték a gesztusát, ellenkezőleg, azzal vádolták a volt pártelnököt, hogy nem akar lemondani a bársonyszékről.

Lemondása bejelentésekor Ludovic Orban élesen bírálta Klaus Iohannist Dacian Cioloş jelölése miatt. Úgy vélte, az államfő ezzel csak tovább nyújtja a szeptember eleje óta tartó politikai válságot, hiszen mindenki számára nyilvánvaló, hogy az USR elnöke nem tud kialakítani kormánytöbbséget.