Jövő héten várja kormányalakítási tárgyalásokra a parlamenti pártokat Klaus Johannis. Ezt az államelnök maga jelentette be a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában, miután a parlament tegnap délután elfogadta a Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezette kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt. Az államfő úgy fogalmazott: időt akar adni az alakulatoknak arra, hogy a vezetőtestületeik meghozzák a „felelős döntéseket”, amelyeket ismertetnek majd a kormányalakítási tárgyalásokon, így csak jövő héten hívja konzultációra a pártokat. Addig a Cîțu-kormány ügyvivőként vezeti az országot.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt bizalmatlansági indítványát 281 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához legkevesebb 234 voksra volt szükség.

A szavazás eredményének kihirdetése után Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök leszögezte: a PSD semmiképpen nem fog egy kisebbségi, liberális kormányt támogatni, legfeljebb egy szakrétői kormány beiktatását hajlandó megszavazni, amely elvezeti az országot az előrehozott választásokig.