A Nép Ügyvédje szerint alkotmányellenes módon tenné kötelezővé a kormány az uniós digitális Covid-igazolványt az egészségügyi dolgozók és a szociális otthonok alkalmazottai számára a koronavírus-járványra hivatkozva elrendelt készenléti állapot idején. Az ombudsmani hivatal közölte, hogy egy alkotmányjogi panasz nyomán megvizsgálta azt a két közvitára bocsátott jogszabálytervezetet, amelyek hatályba lépésével azoknak az orvosoknak, nővéreknek, akik még nem oltatták be magukat vagy nem gyógyultak meg a koronavírus-fertőzésből, saját költségükön kell majd rendszeresen teszteltetniük magukat ahhoz, hogy dolgozhassanak.

Az ombudsmani hivatal a közleményében emlékeztet, hogy a törvénytervezet szerint 30 napra felfüggesztik, azt követően pedig felbontják a munkaszerződését azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik továbbra sem tesznek eleget az előírásoknak. A sürgősségirendelet-tervezet pedig kitiltja a szociális otthonok alkalmazottait a munkahelyükről, ha nem tudnak felmutatni Covid-igazolványt. A Nép Ügyvédje szerint a két tervezetbe foglalt előírások jelenlegi formájukban korlátozzák az érintett alkalmazottak munkához és szociális védelemhez való jogát, sértik a jogegyenlőség elvét, és a jogszabályokkal okozott hátrányaik aránytalanok a kitűzött célokhoz képest.

Molnár Zsolt Ombudsman – helyettes a Marosvásáhelyi Rádió megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mondván, hogy ez a meglátás nem az intézményé, hanem annak vezetője, Renate Weber-é.