A kormány 10 százalékos nettó minimálbéremelést javasol január 1-től – jelentette be tegnap Florin Cîțu. A kormányfő Raluca Turcan munkaügyi miniszterrel együtt tárgyalást folytatott erről a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal. A tanácskozást követően Cîțu elmondta: bruttó 11 százalékos minimálbér-emelést javasoltak, ami nettóban 10 százaléknak felel meg. A kormányfő azt is tisztázta, hogy a minimálbér január 1-től nő, és nem októbertől vagy novembertől, ahogyan azt korábban fontolgatták. A bruttó minimálbér 2.550 lejre emelkedik a jelenlegi 2.300 lejről.

Raluca Turcan munkaügyi miniszter közölte: az intézkedés 1 millió 970 ezer embert érint, ugyanis a dolgozók 34,7 százaléka nem keres többet a minimálbérnél. A nettó minimálbér 1524 lej lesz, ami 138 lejes növekedést jelent.

Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezet vezetője azt kifogásolta, hogy a kormány a 10 százalékos minimálbéremelésnél 5 százalékos inflációval számol, holott szerinte év végéig 7 százalékra nőhet a fogyasztói árindex.

A munkáltatók pedig sokallják a növelést, ők bruttó 8 százalékos emelést tartanak elfogadhatónak a kormány által javasolt 11 százalék helyett.