A legnagyobb román egészségügyi szakszervezet közleményben tiltakozott a törvénytervezet ellen, amely kötelezővé tenné az uniós digitális Covid-igazolványt az egészségügyi dolgozók számára. Az érdekvédelem olyan tábornokhoz hasonlította Florin Citu kormányfőt, aki a háború kellős közepén leszereli hadserege felét.

A Sanitas szakszervezet azt valószínűsíti, hogy egy ilyen törvény hatályba lépése esetén az egészségügyi alkalmazottak mintegy felének, „akik ragaszkodnak alkotmányos jogaikhoz”, fel fogják bontani a munkaszerződését.

A szakszervezet egy augusztusban közölt felmérése szerint Romániában az állami kórházakban dolgozó egészségügyi alkalmazottak 54 százaléka olttatta be magát koronavírus ellen. Az állami kórházakban dolgozó orvosok valamivel több mint kétharmada vette fel az oltást, az ápolók körében az átoltottság 55 százalékos, míg a kisegítő személyzet kevesebb mint fele igényelte a vakcinát.

A hivatalos adatok szerint eddig 5 millió 483 ezer ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 32,3 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az oltási hajlandóság az utóbbi két hétben kezdett növekedni, miután a kormány bevezette az uniós védettségi igazolvány – a „zöld útlevél” – használatát, és e nélkül már nem lehet vendéglőbe, színházba, moziba menni vagy népes magánrendezvényeket szervezni azokon a településeken, ahol a megelőző két hétben a lakosság több mint 3 ezreléke kapta el a fertőzést.