A Sürgősségi Helyzetek Országos Bizottsága legfrissebb határozatában törölték a zöld igazolvány felmutatásának kötelezettségét a 12 éven aluli gyermekek számára. Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány eléri vagy meghaladja a 3 ezreléket kizárólag a COVID-igazolvány felmutatásával mehetnek be a lakosok vendéglőkbe, bárokba, előadásokra, uszodákba vagy magán jellegű rendezvényekre, a zöld igazolvány felmutatása nem a 6, hanem csak a 12 éven felüli gyerekek esetében kötelező – döntött az országos vészhelyzeti bizottság. Ugyanakkor a 6 ezrelék feletti fertőzöttségi arány fölött éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be hétvégére. Ez nem vonatkozik a beoltott vagy a betegségen átesett személyekre.

A 7,5 ezrelék feletti fertőzöttség esetén az éjszakai kijárási tilalom 20 és 5 óra között egész héten érvényes. A 6 ezreléknél magasabb fertőzöttségű településeken az ügyfélfogadást, illetve a nyitvatartási időt 5 és 18 óra közötti intervallumra korlátozzák hétvégén, éjszaka pedig csak a házhoz szállítás engedélyezett.

Augustin Zegrean, az Alkotmánybíróság volt elnöke szerint a kormány azon döntése, miszerint a kijárási tilalom nem vonatkozik a beoltott személyekre, alaptörvénybe ütközik. Hozzátette, a kormány nem vezethet be határozattal alapvető jogokat és szabadságokat korlátozó intézkedéseket. Zegrean szerint ez kizárólag törvénnyel lehetséges.