A legsürgetőbb feladat az országot elhagyni kívánó afgánok biztonságos evakuálása – nyilatkozta Klaus Johannis államfő az ENSZ Közgyűlésén az afganisztáni helyzet kapcsán.

Az elnök hangsúlyozta: Románia a közelmúltban fogadta rászoruló afgánok csoportjait. Alapvető fontosságú az emberi jogok, különösen a nők, a gyermekek és a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása.

Johannis arról is beszámolt, hogy Románia a menekülteket és a veszélyeztetett személyeket bevonta az országos egészségbiztosító rendszerbe, és elérhetővé tette számukra a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat és a COVID-19 elleni védőoltást is.

Említést tett a terrorizmus globális fenyegetéséről is, nyomatékosítva, hogy ez ellen összehangoltan kell fellépni. „Románia továbbra is teljes mértékben elkötelezett a terrorizmus nemzetközi szintű megelőzése és leküzdése mellett, a nemrégiben felülvizsgált globális terrorizmusellenes stratégia alapján” – idézi az Agerpres hírügynökség az államfőt.

Az ENSZ Közgyűlésének 76. ülésszaka keddtől csütörtökig zajlik New Yorkban. Románia küldöttségét Klaus Johannis államfő vezeti.