Szívügyünk a család! címmel fogadott el cselekvési tervet az RMDSZ Marosszentgyörgyön ülésező kongresszusa. A dokumentum megszabja a 2021-2024-es időszakra a következő évek kormányzati feladatait, legfontosabb társadalmi, gazdasági és szociális területeinek stratégiai irányát.

A terv abból az alapvetésből indul ki, hogy a család a romániai magyar közösség alappillére, amelyet erősíteni kell. Emellett kiemelkedő feladat a települések fejlesztése, a környezet védelme és a fiatalok lehetőségeinek bővítése az oktatástól a vállalkozói kedvezményeken át a sportolásig. „Csak így tudunk biztos jövőt teremteni családjaink számára” – áll az RMDSZ közleményében.

A családot érintő cselekvési terv mellett az RMDSZ kongresszusa dokumentumot fogadott el a jövő évi népszámlálásról is. Ez új kihívások elé állítja a romániai magyar közösséget, hiszen jogaink tiszteletben tartása, a támogatások mértéke, ahogyan a mindenkori román kormány kisebbségi politikája is attól függ, hogy milyen arányban valljuk magunkat magyarnak a népszámláláson. Az RMDSZ vállalja, hogy az érdekelt társadalmi szereplőket bevonja és mozgósítja, ugyanakkor megteremti annak feltételeit, hogy minden romániai magyar ember nemzeti identitását vállalva vegyen részt a népszámláláson” – áll a dokumentumban.