Jelenléti oktatással, de a koronavírusos fertőzések napi esetszámának növekedése miatt egészségvédelmi szabályokkal indult hétfőn az új tanév a romániai tanintézmények nagy részében.

A 2021-2022-es iskolai év szeptember 13-tól kezdődően 34 hétig tart a mintegy 2,9 millió óvodás és diák számára. Az első félév 14 hetes és december 22-ig tart, míg a második félév 20 hetes, 2022. január 10-től június 10-ig. Október 25-31. között az óvodások és az elemi osztályosok számára szünidő lesz. A második félévben a tavaszi vakáció április 15-ől május 1-g tart. Az Iskola másként országos program 2022. április 8-án kezdődik és 14-én ér véget.

Az egészségügyi és az oktatási minisztérium közös rendelete szerint továbbra is kötelező a távolságtartás, a beltéri maszkviselés és a kézfertőtlenítés az iskolákban. A diákok továbbra sem adhatnak át egymásnak személyes tárgyakat. A tanszemélyzeten és a tanulókon kívül más személyek csak rendkívüli esetekben, az intézmény vezetőségének engedélyével léphetnek be az iskolák területére. A rendelet értelmében a 6 ezrelékesnél kisebb fertőzöttségi rátájú településeken jelenléti oktatás van, a járványügyi szabályok betartásával; a 6 ezrelékesnél nagyobb fertőzöttségi rátájú településeken a karantén bevezetéséig jelenléti oktatás van és a járványügyi szabályok betartásával a sajátos nevelési igényű tanulók iskoláiban, a többi tanintézményben online oktatásra térnek át.