Száz rendőrt bocsátanak el egy bukaresti kerületben, mert „nem tudnak írni-olvasni” annak a a helyi rendőrség átszervezésére vonatkozó tervezetnek a következményeként, amelyet tegnap fogadott el a fővárosi 6. kerület helyi tanácsa – tájékoztat az Agerpres.  A tervezetre 16 helyi tanácsos szavazott igennel, míg 9 ellenszavazat érkezett a PSD-s tanácsosok részéről.

A rendőrségi szakszervezetek ellenzik a tervezetet, különböző kritikus észrevételeket tettek, bírálva a 6-ik kerület polgármesterét, Ciprian Ciucut, aki elszánta magát az intézmény újjászervezésére. „Ha az ember nem tud olvasni és írni, akkor nem értheti a törvényt sem, amit éppen ő kellene érvényesítsen. Nem tudnak kiszabni bírságokat” – mutatott rá a reform szükségességére a kerületi polgármester, aki szerint a helyi rendőrök egy része funkcionális analfabéta, és csak azért lettek hatósági emberek, mert jók a bérek és juttatások, illetve mert csúszópénzekkel el lehetett intézni a dolgokat.

„A 400-ból a legjobb 300 marad, velük meg fogjuk újítani és rendbe fogjuk tenni a Helyi Rendőrséget. Ez egy reform-eljárás. (…) Valamit tennem kellett. Az emberek (akik maradnak – szerk. megj.) részt kell vegyenek képzéseken, hogy tisztában legyenek a törvényekkel és a kommunikáció helyes módjával” – nyilatkozta Ciucu. A kerületi polgármester még hozzátette, hogy a szégyenteljes helyzet hosszú ideje fennáll, és nem is csak a 6. kerületben.