Dacian Cioloş, az USR PLUS társelnöke úgy nyilatkozott tegnap, hogy ha pártelnökké választják, akkor lemond a az Európai Parlamentben (a Renew Europe élén) betöltött frakcióvezetői tisztségéről. Az USR PLUS elnöki tisztségére pályázó három jelölt – Dan Barna, Dacian Cioloş és Irineu Darău – Kolozsváron vett részt egy nyilvános vitán.

Cioloş azt is közölte, hogy év végén lejár az Újítsuk meg Európát frakció élén betöltött mandátuma, mivel az Európai Parlament frakciói két és félévente tartanak tisztújítást.

Az USR PLUS társelnöke szerint az lenne a legjobb megoldás, amennyiben megmarad a PNL – USR PLUS – RMDSZ koalíció, hogy az USR PLUS javasoljon miniszterelnököt, aki vállalja a kormány nevében, hogy véghezviszi a reformokat. ‘Van elosztanivaló hatalom: a parlament. A szenátus is, a képviselőház is hatalmi struktúra, tehát megvalósítható a hatalmi egyensúly’ – fogalmazott a politikus.

Hozzátette, ha az USR PLUS-nak nincs meg a garanciája arra, hogy meg tudja valósítani a reformokat, és ha továbbra is csak annyira van kilátása, hogy a PNL ‘árnyékpártja’ marad, akkor inkább ellenzékbe vonul.