A bizalmatlansági indítvány megvitatásának és szavazásának az Alkotmánybíróság döntése utáni időpontra történő kitűzését javasolta az RMDSZ a Képviselőház és a Szenátus Állandó Bizottságainak délelőtti ülésén.

A javaslatot elfogadták – jelentette be Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető. Ugyanakkor eldöntötték, hogy a csütörtök délután 16 órakor kezdődő együttes parlamenti ülésen a bizalmatlansági indítvány szövegének felolvasásán kívül szavaznak az energiaárakkal kapcsolatos kivizsgáló bizottság létrehozásáról – tájékoztatott az RMDSZ-es honatya. Hozzátette, a szövetség képviselői a teremben lesznek a bizalmatlansági indítvány felolvasásakor.

Anca Dragu, a Szenátus USR PLUS színeket képviselő elnöke szerint semmilyen alkotmányos alapja nincs a bizalmatlansági indítvány megvitatásának és szavazásának elhalasztására. Kérdésre válaszolva elmondta, a plénum dönthet az állandó bizottságoktól eltérően, de ehhez szavazattöbbségre van szükség.

Ludovic Orban, a Képviselőház liberális elnöke is alaptörvénybe ütközőnek nevezte a két ház állandó bizottságának döntését, amellyel elhalasztották a bizalmatlansági indítvány megvitatását és megszavazását.