Hetvenegy éves korában elhunyt Ivan Patzaichin négyszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok román kenus – közölte tegnap a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR).

Az egyik legismertebb és legelismertebb román sportoló 1984-es visszavonulása után is megőrizte rendkívüli népszerűségét. Patzaichin egy lipován nemzetiségű halászcsaládban született 1943-ban a Duna-delta egyik elszigetelt, csak vízi úton megközelíthető településén. Az 1968-as mexikói, az 1972-es müncheni, az 1980-as moszkvai és az 1984-es Los Angeles-i játékokon diadalmaskodott, emellett három olimpiai ezüstérmet is szerzett. A világbajnokságokon 22 alkalommal állt a dobogóra, kilencszer a legmagasabb fokára. Visszavonulása után edzőként dolgozott, közel két évtizeden át a román kajak-kenu válogatottat készítette fel.

Patzaichin az egyedüli román sportoló, akit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság platina emléklánccal jutalmazott. Hetvenedik születésnapján, 2019 novemberében a legmagasabb román állami kitüntetésben részesítette Klaus Johannis államfő.

A legendás kenust holnap kísérik utolsó útjára Bukarestben.