Kiszállási díj bevezetésével ösztönzik a koronavírus elleni oltás házhoz szállítását: a kormány szerdán elfogadott sürgősségi rendelete szerint ezentúl külön fizetnek azoknak a családorvosoknak, akik házhoz mennek idős, mozgási nehézségekkel küzdő pácienseikhez, hogy beadják a védőoltást.

A páciens otthonában beadott vakcináért 60 lejt kap az orvos az egészségbiztosítási pénztártól, ami másfélszerese a rendelőben beadott vakcináért járó 40 lejnek. A kormányrendelet bevonja a járóbeteg-rendelőket is az oltáskampányba.

A kormány május elejétől tette lehetővé, hogy – a többnyire kórházakban vagy önkormányzati épületekben létrehozott oltásközpontok mellett – a családorvosok is beadhassák pácienseiknek a koronavírus elleni oltást. Ettől a falusiak immunizálásának felgyorsítását remélték, de a családorvosi rendelők alig egyharmada csatlakozott a kampányhoz, és eddig mindössze 346 ezer embert oltottak be, közöttük 190 ezer falusi lakost. Összesen a lakosság negyede kapott legalább egy adag oltást, miközben a járvány negyedik hulláma minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed.