Sértőnek nevezte tegnap este Ludovic Orban, a képviselőház elnöke, hogy Áder János magyar államfő a Krími Platform elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitó hétfői csúcsértekezleten párhuzamot vont a Trianon traumája és a Krím annektálása között.

A PNL elnöke arra reagált, hogy a magyar államfő a kijevi fórumon mondott beszédében kijelentette: a magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért pontosan tudják, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója. Ludovic Orban szerint Áder János „harcias” beszédének semmi köze a történelmi valósághoz és Romániának egy ilyen „sértést” „normális körülmények között” nem kell válasz nélkül hagynia. Mint mondta: Romániára nézve sértő összehasonlítani Krím annektálását egy olyan döntéssel, amely az első világháború végén fennálló nemzetközi kontextus alapján kifejezett népakarat nyomán született.

Korábban Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében elfogadhatatlannak nevezte, hogy Klaus Johannis államfő nem mondott semmit a Krím elcsatolását Erdély Magyarország általi elvesztéséhez hasonlító kijelentésre. Szerinte ugyanis a hasonlat azért nem helytálló, mert míg a Krím félsziget erőszakos elcsatolását nem ismeri el hivatalosan egyetlen demokratikus ország sem, addig Erdély egyesülése Romániával a románok egyöntetű akaratának eredménye, amit elismernek nemzetközi szerződések, az első világháborút lezáró versailles-i békeszerződés is.

A koalíció vezetőinek tegnapi ülése után az újságírók Florin Cîţu kormányfőt is reagáltatták a magyar köztársasági elnök kijelentésére. Cîţu elmondta: meglepte a PSD támadása ebben az ügyben, és hogy sokakat ez téma foglalkoztat, holott Ukrajnában többek között az ott élő román kisebbség anyanyelvű oktatási jogaiért emelt szót, maga a csúcstalálkozó pedig kötött keretek között zajlott le.