Krizbai Fazakas József 1738-as orgonakönyvecskéje különlegesen értékes zenei kézirat, amelyről a krizbai evangélikus templomban tart ma délután előadást Ursula Philippi orgonaművész. Ezt megelőzően, 17 órától a kolozsvári Transylvania Barokk Együttes (Majó Zoltán és Szabó Mária – barokk furulya, Erich Türk – csembaló, Csata István – viola da gamba) a gyűjteményben szereplő Georg Friedrich Händel, Johann Christoph Pez és XVIII. századi ismeretlen szerzők műveit adja elő. A hangverseny része a 13. kiadásához érkezett Barcarozsnyói Történelmi Filmfesztivál kiegészítő rendezvényeinek.

Krizbai evangélikus templom (Brassó megye)

Krizbai Fazakas József bőrkötéses, 21×15 cm nagyságú orgonakönyvecskéje 51 lapból áll. A gyűjtemény több másoló írásával egy sor orgonadarabot tartalmaz, amelyeknek egy része töredékes lejegyzés. Ursula Philippi szerint a kézirat olyan gyűjteménynek tűnik, amilyet egy fiatal orgonista saját magának állított össze részben templomi használatra, ahol korálok, prelúdiumok, fúgák és chaconne-ok megszólaltatására volt szükség, részben pedig a templomon kívüli zenélés igényeire, olyan alkalmakra gondolva, amikor menüettek, áriák, rigaudonok, sarabande-ok vagy akár kamarazene előadását kérhették tőle.

Az orgonakönyvecske belső borítóján egy templomrajz és a következő német nyelvű szöveg található: “MMSTA 1738. Josephus Fazakas Krisbacensis. Ez a kézirat egy magyar diáké, akinek a karját egykor a malom letépte, és így meg kellett tanulnia bal kézzel írni.”