Felszámolják az állami vállalatok privatizációját előkészíteni hivatott úgynevezett speciális ügyvezetők rendszerét. Ezt Claudiu Năsui gazdasági miniszter jelentette be a Facebook-oldalán. Mint írta, a kormány sürgősségi rendeletet készül elfogadni a kérdésről.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a speciális ügyvezetői feladatkört az Adrian Năstase irányította kabinet vezette be egy 2002-es törvénnyel. Feladata az lenne, hogy előkészítse az érintett állami vállalat privatizációját, a valóságban azonban évek óta nem történt semmi ezen a téren. Meglátása szerint az intézkedéssel voltaképpen jól fizető állásokhoz juttattak pártközeli embereket.

„A mi vállalataink az ő vállalataikká váltak, fekete lyukak, amelyeken keresztül két évtizeden át elszippantották a pénzeket” – vonta le a következtetést a gazdasági miniszter, kifejtve: amíg a vállalatot nem privatizálják, a speciális ügyvezető felveszi a fizetését, amely esetenként elérheti a havi 19 ezer lejt.

Năsui szerint azért is fontos a speciális ügyvezetői rendszer felszámolása, mert ellenkező esetben az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indíthat Románia ellen. A csődközeli állapotba jutott vállalatokat ugyanis a különleges ügyvezetők „a végtelenségig eladósították”, majd az adósságot időszakosan eltörölték.