Boris Johnson brit miniszterelnök kizárta a katonai megoldás lehetõségét a radikális iszlamista tálibok megerõsödésének megakadályozására Afganisztánban.

Johnson megerõsítette, hogy a következõ napokban hazaszállítják a brit nagykövetség alkalmazottjait az afgán fõvárosból, Kabulból. Elmondta továbbá, hogy a kormány fokozza az erõfeszítéseket a brit erõket segítõ afgán állampolgárok brit földre szállítása érdekében, akikre megtorlás várhat a tálibok részérõl.

Ugyanakkor Kanada is bejelentette, hogy több mint húszezer kiszolgáltatott afgán befogadását tervezi, köztük nõi vezetõket, emberi jogi aktivistákat és újságírókat, hogy megvédje õket a radikális iszlamista tálibok megtorlásától.

Afganisztáni offenzívájuk azonnali beszüntetésére szólította fel a radikális iszlamista tálibokat António Guterres ENSZ-fõtitkár, aki figyelmeztetett, hogy „Afganisztán kicsúszik az ellenõrzés alól”. ” A világszervezet fõtitkára hangsúlyozta, hogy megengedhetetlenek a polgári személyek elleni támadások és az emberi jogok lábbal tiprása Afganisztánban.