Megkezdődött tegnap a Barents-tengeren a Sarkvidéki Expressz elnevezésű, tenger alatti kommunikációs kábel lefektetése, amely az orosz északi sarkvidéken áthaladva fogja összekötni Murmanszkot és Vlagyivosztokot.

Korábban vízszintes fúrással négy kilométernyi kábelt fektetettek le Tyeriberkánál, amit tegnap kapcsoltak össze a mélytengeri szakasszal. A vezetéket másfél méteres mélységben vezetik a tengerfenéken, hogy megóvják a kábelt a vonóhálóktól és horgonyoktól. A  kábelfektető hajó naponta több mint 12 kilométernyi vezetéket lesz képes lefektetni. A projekt megvalósításában kilenc hajó vesz részt: négy felmérő- és három ellátóhajó, valamint két kábelfektető hajó. A Sarkvidéki Express első, Tyeriberka és Amderma közötti szakaszát helyezik üzembe. A mintegy 889 millió dolláros, állami finanszírozású projekt keretében hat pár, 104 Tb/s (terabyte/secundum) kapacitású optikai kábelt fektetnek le, 12 650 kilométer hosszan. A munkálatokat 2026-ban fogják befejezni.

Az Európa és Ázsia közötti legrövidebb üvegszálas vezeték a műholdas kommunikáció alternatívája kíván lenni az északi szélességi körökön, megbízható és megfizethető kommunikációt, valamint gyors internetet biztosítva az orosz sarkvidéken.