Több mint tíz rakétát lőttek Libanonból Észak-Izraelre, a Vaskupola légvédelmi rendszer azonban megsemmisítette a lövedék többségét – jelentette az izraeli közszolgálati rádió pénteken.

A mentőszolgálat szerint nem keletkeztek károk, személyi sérülés sem történt. A Golán-fennsíkon és Észak-Galileában a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy tartózkodjanak az óvóhelyeken.

A lövedékeket a héber nevén Har Dov, arab nevén Séba földek nevű területre célozták, egy olyan térségre, ahol korábban már zajlottak incidensek Izrael és a Hezbollah, a libanoni radikális síita szervezet között.

A terület hovatartozása vitatott, Izrael szerint 1967 előtt Szíriához tartozott, de a Hezbollah Libanonnak követeli. A libanoni média arról számolt be, hogy a rakétákat a Libanon déli részén, Nabatijja város közelében lévő al-Arakub környékéről lőtték ki. Később izraeli repülőgépek repültek Libanon déli részére.

Kedden három rakétát indítottak Libanonból izraeli területre, ezután az izraeli tüzérség három hullámban lőtte azokat a helyeket, ahonnan a rakétákat indították.

Izrael 2006-ban háborút vívott a libanoni radikális síita szervezet, a Hezbollah ellen.